Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

MUNICIPIUL MORENI A DEVENIT MEMBRU A.L.Z.I.A.R.

Loading

În perioada 17 – 19 septembrie 2014, la Alba Iulia, a avut loc Adunarea Generală a Asociației Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România, marchând aniversarea a 10 ani de existență a asociației. La eveniment au fost prezenți peste 50 de primari, viceprimari, purtători de cuvânt, consilieri ai primarilor, arhitecți și directori ai instituțiilor de cultură și artă – reprezentanți ai localităților sau județelor membre. A.L.Z.I.A.R. a fost înființată în anul 2004, la inițiativa Asociației Naționale Franceze a Orașelor și Ținuturilor de Artă și Istorie și a Orașelor cu Zone Protejate. Este o organizație non-guvernamentală, apolitică, cu scop nelucrativ. Principalul scop al organizației este conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului prin punerea în practică a unor mijloace și acțiuni specifice.

Deschiderea oficială a fost susținută de Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia (Președinte A.L.Z.I.A.R.), Dan Nițescu, Director A.L.Z.I.A.R., Carmen Ștefănescu, secretar general A.L.Z.I.A.R. Cu acest prilej, Municipiul Moreni a devenit membru al Asociației Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România, alături de Arad, Piatra Neamț, Săliște, Târgu Neamț și Târgu Mureș. De asemenea, au fost alese noile organe de conducere ale asociației.

Primarul Municipiului Moreni, Constantin Dinu, a transmis mesajul său cu acest prilej prin intermediul ofițerului de presă, Adrian Stângă: ,,Moreni înseamnă înainte de toate o tradiție istorică de peste 430 de ani, prima atestare documentară a localității datând din 18 iunie 1584, de pe timpul domniei lui Petru Cercel. Pe de altă parte, Moreni reprezintă un nume cu rezonanță în istoria petrolului românesc și european. Din anul 1691, în Moreni s-a exploatat petrol, a fost primul loc din România şi, de fapt, al treilea din lume unde s-a întâmplat acest lucru. Tot în această localitate, s-a forat pentru prima oară în sistem Rotary de către americani, iar între anii 1929 – 1931 o sondă a avut erupţie liberă şi a ars neîncetat 850 de zile. Patrimoniul cultural și istoric, protejarea și conservarea adecvată a acestuia, promovarea și punerea în valoare a moștenirii culturale sunt repere ale prezentului extrem de importante pentru că având grijă de istorie cu devotament și aplecare putem să construim un viitor mai bun, un viitor mai frumos pentru noi toți… generația actuală și cele care ne vor urma. Aderarea Municipiul Moreni la Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România reprezintă un pas important pentru a proteja patrimoniul cultural și istoric. De aceea, am ferma convingere că împreună vom găsi cele mai bune soluții pentru a ne atinge obiectivele în acest domeniu, pentru a promova ceea ce avem și pentru a împărtăși în spațiul nostru comun european identitatea culturală în marea diversitate a națiunilor Uniunii Europene.”

Sari la conținut